Huur en verhuur in Spanje – Deel 3

3) VERHUUR VOOR LANGERE TERMIJN

U heeft een woning in Spanje en wenst deze (tegen betaling) voor langere termijn (meer dan één maand) te verhuren. Van oudsher is de Spaanse huurwet erg op de hand van de huurder en dat is recent nog versterkt, alhoewel deze nieuwe huurwet inmiddels al weer is weggestemd door het Spaanse parlement.

Afhankelijk van hoe u het huurcontract opstelt (seizoenverhuur of onbepaalde tijd), kunt u tegen de nare verrassing aanlopen dat een huurder het recht heeft om uiteindelijk voor een periode van drie jaar uw woning te huren (onder de nieuwe huurwet zelfs opgetrokken tot een periode van vijf jaar) ook al spreekt u initieel een verhuurtermijn van (bijvoorbeeld) één jaar af. Uiteraard zijn er redenen op basis waarvan u eerder van de huurder afscheid kunt nemen. U moet dan denken aan het niet betalen van de huur, ongeoorloofde onderhuur en beschadiging van uw woning. Maar u moet dan wel al snel rekenen op een aantal maanden voordat de huurder daadwerkelijk uw woning zal hebben verlaten.

Onder de nieuwe huurwet wordt u bovendien geacht alle (eventuele) makelaars- en/of juridische kosten te betalen en mag u maximaal twee maanden huur als borg vragen. Deze borg dient u bovendien in bewaring te geven bij de daarvoor aangewezen instantie (per autonome regio).  

Kortom laat u goed adviseren en stel de juiste huurcontracten op als u uw woning voor langere termijn wenst te verhuren. Denk ook aan de Spaanse fiscus (waarover in een later blog meer).

<< Terug naar overzicht